De genealogische site over de families Pareau en Dumont.
Over deze site:
Het doel is om de resultaten van onderzoek naar onze familiegeschiedenis op deze site te publiceren om ze toegankelijk te maken voor onszelf, mensen die op zoek zijn naar hun voorouders en andere onderzoekers.
Niet alleen data, maar juist ook verhalen, persoonlijke levensgeschiedenissen, herinneringen en woonadressen. Denk ook aan invloedrijke maatschappelijk ontwikkelingen zoals de industriële revolutie (1e helft 19e eeuw),
de gevolgen van de Franse Revolutie en de mogelijkheden voor openbaar vervoer van vroegere voorouders.
Verder hoop ik dat deze site kan uitgroeien tot een digitaal ontmoetingspunt tussen Nederlandse, Franse, Amerikaanse en Belgische Pareau’s & Dumont’s plus de verwante families.
Tenminste 5 Pareau’s en 1 Dumont schreven boeken: overzicht van alle publicaties van Pareau’s, voor zover bekend. Verder vind je krantenartikelen en akten van de Burgerlijke Stand. De vaste foto hierboven toont 8 van de 10 kinderen van mijn overgrootmoeder Johanna Jacoba de Calonne-Meister. Tweede van links is onze oma.
Als je hier komt: al je informatie en vragen zijn welkom!
Hedendaagse fotografie en teksten: Albertien Pareau Dumont, tenzij anders vermeld.
Bronnen en naamgeving
Qua bronnen heb ik vooral gebruik gemaakt van wiewaswie.nl en Delpher naast gemeentelijke archieven. Overzicht van gebruikte bronnen & archieven. Vaak geef ik de belangrijkste bronnen aan, maar niet altijd.
In wiewaswie.nl staan gegevens uit kerkregisters en officiële overheidsgegevens van de Burgerlijke Stand (vanaf 1811), maar daar staan niet alle Nederlanders in. Wat ontbreekt is officiële informatie over Nederlanders in Suriname en Nederlands Indië. De krantenberichten op deze site komen van Delpher, een website van de Koninklijke Bibliotheek met gedigitaliseerde kranten, dus ook familieberichten.
Soms vind ik interessante of leuke informatie op minder officiële sites. Tot mijn verdriet blijken die pagina’s of zelfs de hele site soms opeens verdwenen. Om die reden kopieer ik die teksten naar ‘eigen’ pagina’s, die ik niet meer online zet vanwege auteursrechten. Deze gekopieerde pagina’s bewaar ik wel, just in case.
Een andere kwestie is de naamgeving: Nederlands Indië, vanaf 17 augustus 1945 de Republiek Indonesië. Een moeilijke keuze. Maar ik heb gekozen voor de originele namen en spelling uit de tijd van de gebeurtenis die ik beschrijf. Dan kloppen de namen met de akten en vermelde plaatsnamen.
Waar bekend, heb ik wel de huisnummers bij Nederlandse adressen aangepast. Op die manier zijn vroegere woningen makkelijk te herkennen.
Historie
Geschiedenis gaat over mensen en de geschiedenis van families is daar nauw mee verwant. Dat geldt zeker voor mijn familie, emigranten uit Frankrijk. Het waren Hugenoten maar, wie weet, speelden ook economische omstandigheden een rol bij het vluchten van mijn voorvader Jean Pareau naar Amsterdam.
Gegevens uit archieven en onze familiepapieren bieden veel ruimte voor fantasie en familieverhalen, bewijsbaar of niet. Maar het geeft wel kleur aan onze geschiedenis, die altijd nauw verweven is met de tijd waarin we leven. Wat mij daarin ook boeit zijn de gemeenschappelijke gevoelens en idealen van generatiegenoten. Daarom probeer ik een tijdlijn te maken, maar die is nog lang niet af. Er is ook een onderdeel ‘bijvangst‘ (onder de tab ‘varia’): daarin bijzonder, grappig en interessant nieuws uit historische kranten waar ik tijdens mijn onderzoek op stuit.
Mijn oma, Flore de Calonne, sprak over een voorvader die Minister van Financiën was onder de Franse zonnekoning. Het blijkt te gaan om de ‘Belgische’ Charles Alexandre de Calonne. Een portret in familiebezit bewijst niets. In België bestaat een dorp Calonne. Wat betreft deze Franse minister de Calonne: Dennis de Calonne heeft onderzoek verricht: de verwante Calonne’s komen rechtstreeks uit België en Nederlands Indië.
Oma Flore verhaalde dat we ook afstammen van Zwitserse huursoldaten. Voorvader Charles Henri Dumont kwam uit Zwitserland en begon een winkel in Utrecht.
Er mist nog veel, zoals: wie waren de ouders van Jean Pareau? De link naar Frankrijk.
Een woord van grote dank voor de heer van der Wiel, nazaat van Ribbius en fervent genealoog. Hij mailt me veel informatie! Dankzij de vele en consciëntieuze inspanningen van Herman Offerhaus ligt het grootste deel van de geschiedenis van de Dumont’s in het Nationaal Archief, waaronder documenten met benoemingen, 3 dagboeken en heel veel brieven.
Over het onderzoek:
Ook archieven zijn niet altijd eenduidig: zo werd vóór 1811 soms alleen de ondertrouw geregistreerd en niet de trouwdatum. Of ik zie dat een Abraham is geboren terwijl enkele maanden later een kind Pareau zonder naam wordt begraven. Heel waarschijnlijk hetzelfde kind. Ik merk dat ‘onderweg’, tijdens het verwerken van gegevens uit het onderzoek, onbedoeld verwarring is ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vijf Dumont’s met exact dezelfde voornamen: Charles Henri.
Zo zijn vader en zoon, beiden heten Antoine Guillaume Pareau, waarschijnlijk allebei makelaar, hoewel de makelaarsadvertenties meteen na vaders dood stoppen. De zoon zat in elk geval in de handel. Vader was daarnaast een tijdje koster van de Amstelkerk. Verder uit te zoeken! De derde Antoine Guillaume Pareau is dominee in Anna Paulowna.
Na jaren onderzoek denk ik dat de meeste feitelijke gegevens intussen wel kloppen. Vóór mij hebben o.a. Antoine Henri Pareau (1849) en mijn opa Han Pareau Dumont (1890) onderzoek gedaan en overzichten gemaakt.