Zwitserse geschiedenis Dumont’s

Leve de informatie van Ghyslaine Demont op Geneanet! Ze onderzoekt de afstamming van de Dumont’s zoals de ouders van Charles Henry Dumont. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat de Zwitserse tak van onze Dumont’s ook gevluchte Hugenoten uit Frankrijk zijn. Al vanaf 1530 vluchten Franse protestanten naar Zwitserland, maar alleen de grote golf van na 1685 naar Vaud is gedocumenteerd. In Zwitserse archieven over het dorpje Grancy (nu 333 inwoners) en het kanton Vaud komen de achternamen De Mont, Demont, Du Mont en Dumont voor. Zij emigreren waarschijnlijk ergens tussen 1600 en 1620 vanuit Frankrijk naar Zwitserland. Een nog incompleet overzicht van de Zwitserse Dumont’s. De Zwitserse ouders, broers en zussen van de eerste verwante Dumont in Nederland.

Over Grancy:

Het dorp Grancy ligt in het kanton Vaud. Vanaf 1536 wordt Vaud een vazalstaat van kanton Bern en zet de reformatie zich hier door. Het prinsbisdom Lausanne wordt ingelijfd. In januari 1798, in het jaar dat de kantons van het Zwitsers Eedgenootschap door Napoleon veroverd worden, vindt er gelijktijdig in Vaud een kleine revolutie plaats. De Berner overheersers worden weggestuurd en de République Lémanique uitgeroepen, hetgeen nog altijd op 24 januari wordt gevierd met “Bernerplatte”, een zuurkoolgerecht met verschillende soorten worst en spek. Bron: Wikipedia

Grancy ligt in het kanton Vaud, 18 km ten noord-oosten van Lausanne. 104 km van Bern. Het kanton Bern bezet Vaud tussen 1536 en 1798. De Bernezen omarmen de Reformatie en stimuleren die. Dat is waarschijnlijk de reden dat veel Franse Hugenoten hierheen vluchten. Lausanne is een machtig bisdom tot 1536. Vóór de bezetting door Bern maakt Vaud deel uit van het bisdom in Lausanne.
Bron: roostsweb ancestry

“Many of them arrived in Vaud and were received, to the extent that resources could be found to help them, as refugees. The authorities in Bern were worried about how to care for all of the refugees, so they asked each commune to carry out censuses of the refugees. Some of these records have survived and were published in the Bullétin de la Société de l’Histoire du Protestantisme Français (1935).”  Microfilm: LDS film #0840625.