Blogje

Donderdag 29 augustus 2019

Aan het eind van de zomer weer aan de slag met de genea en de site. Gister het graf van dominee Pareau in Anna Paulowna kunnen bezoeken omdat ik eindelijk het grafnummer te pakken had, met dank aan de gemeente Hollands Kroon. Het is een zuil, nog in redelijke staat. Nu moet ik de foto’s en de achtergrond van de symboliek nog op de site zetten. De zuil is afgebroken en er ligt een rouwkleed bovenop. Een verhaal over hem kwam ik toevallig een paar weken geleden tegen. Het stond op een heel andersoortige plek in mijn computer. In het Westfries dus dat heb ik een beetje ‘hertaald’ naar het Nederlands. Dit verhaal is opgetekend in de jaren ’40 van de vorige eeuw uit de mond van een oude man die nog categesatielessen bij ‘dominee’ had gevolgd.

Vandaag netjes meteen de WordPress update van het thema Responsive gedaan. Maar de vormgeving ziet er nu wat anders uit en de leesbaarheid is slechter. Werk aan de winkel!
En er wachtte nog een verrassing: 36 gebroken links. allemaal naar de website van de Calonne. Dennis zet die over naar WordPress en daarom werken de links niet meer. T.z.t. allemaal te herstellen.

++++++++++++++++++++ Reageren

Woensdag 1 mei 2019

Jubel, jubel. Gisteren in het Nationaal Archief een echte vondst gedaan: 2 glasnegatieven uit 1956 uit Batavia, Nederlands Indië. Portretfoto’s van Emmy (Emilie) le Roux en haar man Jean François Riesz. Met allerlei correspondentie: de originele daguerrotypie’s zijn in langdurige bruikleen gegeven aan het Prentenkabinet in Leiden. Daarna, na de dood van Angelique Dumont in 1968 zijn ze geschonken. Op één of andere manier zitten de glasnegatieven ervan nu in het Archief Offerhaus. De foto’s zijn gesigneerd door de fotograaf, van Kinsbergen. Van die fotograaf is er ook een kopie van een biografie, want hij was heel bekend in Batavia.

++++++++++++++++++++ Reageren

Maandag 1 april 2019

Soms maken (her-)ontdekkingen me sentimenteel. Zo stuitte ik gisteren bij het controleren op de 3 winkels van de Dumont’s in Utrecht. Vanavond op de enige nog bestaande Utrechtse watertoren van Luc Dumont. Raar toch dat we onze hele jeugd in Utrecht doorbrachten zonder te weten dat één van onze voorouders die bekende watertoren aan de Lauwerhof heeft ontworpen! Mijn moeder zou dat zeker weten heel leuk gevonden hebben, maar helaas ontdekte ik dit pas zo’n 9 jaar na haar dood. Zijn afgebroken watertoren in de Riouwstraat (Lombok) is misschien nog wel eleganter.

++++++++++++++++++++ Reageren

Donderdag 14 maart 2019

Ten minste 11 Dumont’s en verwanten zitten in Jappenkampen in Nederlands Indië tijdens de 2e Wereldoorlog. De meeste mannen omdat ze dan in het leger dienen, als militair of reservist. Die informatie staat nu veel duidelijker op één pagina. Ook het leven van Jan (Jean Benjamin) Dumont en zijn vrouw Nonnie voor een deel gereconstrueerd met behulp van de brieven in het Nationaal Archief en informatie over de Jappenkampen op internet. In de winter van 1974-’74 trekken ze maandenlang dor Indonesië. Maar nergens las ik iets over zijn tijd als krijgsgevangene, noch over hun emoties. Die moeten toch gemengd zijn. Ze zijn er geboren en getrouwd. Waarschijnlijk kregen ze er hun kinderen. En toen kwam de Japanse verovering en bezetting in 1941-’42. Mogelijk hebben hun kinderen en Nonnie ook in een Jappenkamp gezeten, maar daar heb ik nog geen informatie over. Uitzoeken! Zoals zoveel.

++++++++++++++++++++ Reageren

Vrijdag 8 februari 2019

Veel nieuwe informatie en inzichten na 3 dagen in het Nationaal Archief! Een foto van Angelique Dumont – le Roux. Het hele werkzame leven van Jean Benjamin Dumont (1837-1883) in documenten elke stap gedocumenteerd. Van ‘kweekeling’ (student) tot officier van Gezondheid 1e Klasse. Bijna jaarlijks overgeplaatst. Brieven, brieven en nog meer brieven. In 3 dagen de helft nog niet gezien! Wat hebben Angelique (Ange) le Roux en haar dochter Angelique (Nonnie) Dumont toch veel bewaard. Ik zou willen dat Herman Offerhaus kon zien hoe ontroerd ik ben door zijn vele werk, zijn inzet voor het familie-archief! Hoe ik ervan kan genieten. Dat zijn monnikenwerk en de potlood-aantekeningen bij de brieven lonen. Dat andere familieleden dankzij hem kunnen of konden genieten van foto’s van hun dierbaren. Wat een man, geweldig! Na deze loftrompet de komende weken hard werken om de info die ik nu verzameld heb te verwerken en contact te leggen met Offerhaus-nazaten.

++++++++++++++++++++ Reageren

Zaterdag 26 januari 2019

Hoera, 400 pagina’s online! Pagina 399 is het interessantst: Willem Henri Julius, een beroemd natuurkundige die met Einstein correspondeert. Hij is de oudste zoon van Maria Margaretha Dumont en Willem Julius.

++++++++++++++++++++ Reageren

Zondag 6 januari 2019

Eerste blog van het nieuwe jaar! In oude blogs zag ik cijfers over het aantal vermeldingen van Pareau’s in historische kranten. In augustus 2010 waren dat er nog ‘maar’ 671. Nu geeft Delpher 3.721 hits op Pareau. Verdeling: 214 in de 18e eeuw, 2.901 in de 19e eeuw en 606 in de 20e eeuw. Dumont geeft altijd al zo’n 10 x zoveel hits. Die teller staat nu op 39.521 hits. Maar in de hits ‘Dumont’ zit veel meer vervuiling. De naam Dumont wordt in vroeger tijden nogal eens gebruikt als personage in krantenfeuilletons, toneelstukken en boeken. En er waren nogal wat beroemde niet-Nederlandse Dumont’s, zoals een Franse generaal Dumont, een Franse minister Dumont (van Buitenlandse Zaken en/of Oorlog), de Braziliaanse vliegpionier Santos Dumont, de actrice Pigalle Dumont en een Rotterdamse zanger Dumont. Daarom zeggen de aantallen boeken (1.126) en tijdschriften (1.377) nauwelijks iets over onze familie Dumont. Onder de Pareau’s zaten meerdere schrijvers en dus zeggen de hits op Pareau in boeken (450) en tijdschriften (1.126) veel meer over hen. 

++++++++++++++++++++ Reageren

Zondag 23 december 2018

Aj aj, ik ontdek dat er toch nog veel links zijn die niet kloppen. Waarschijnlijk is dat ontstaan tijdens het overzetten van de site naar een nieuw CMS (Content Management Systeem) in april 2018. Helaas biedt het programmaatje dat controleert of de links kloppen geen soelaas in deze. Alle 2877 links nalopen lukt echt niet! Met het nalopen en aanvullen van zo’n 200 pagina’s ben ik nu al 8 maanden bezig. Maar intussen vind ik wel leuke nieuwe informatie die ik kan verwerken. 

++++++++++++++++++++ Reageren

Zondag 2 december 2018

Geen ruim 300 pagina’s, maar 392 oftewel bijna 400 pagina’s! Ik ben zowat halverwege met het nalopen. Voor de Brunsveld Keiser’s nieuwe teksten, krantenknipsels en foto’s. Tijdrovend maar leuk. 

++++++++++++++++++++ Reageren

Zaterdag 17 november

Hard gewerkt de laatste tijd. Ben nu halverwege het nalopen van de ruim 300 pagina’s. Soms is het simpel, niets of weinig te doen. Dan weer zijn plaatjes in de tabellen verschoven. Met regelmaat stuit ik op iemand over wie ik nu veel meer weet dan een paar jaar geleden. Zo heb ik nog een paar foto’s gevonden van mijn opa Han Dumont als Indisch Gijzelaar uit 1942, de periode dat hij in Sint Michielsgestel zat. Over mijn andere opa, Albert Brunsveld Keiser, heb ik nu meer materiaal dan voorheen. Dat kost dan wel weer veel tijd om te bewerken.
En ook op mijn computer staat veel materiaal dat nog niet verwerkt is. Het is nooit klaar!

++++++++++++++++++++ Reageren