Volgens mijn oma Flore de Calonne stamt zij van hem af. Dennis de Calonne verricht zeer grondig genealogisch onderzoek en hij heeft geen enkele link gevonden. Het zou kunnen dat er een halve waarheid is, bijvoorbeeld dat hij een (heel verre) neef was van een ‘directe’ voorouder de Calonne.

Chalrles A. de Calonne is geboren in Douai (toen in de Zuidelijke Nederlanden, België) op 20 jan. 1734; gestorven op 29 oktober 1802 in Parijs: ‘..meurt dans l’indifférence ..’  Zijn vader is de eerste president van het parlement van Douai. Charles Alexander studeert Rechten in Parijs. Daarna is hij ‘Avocat General’ in Artois en vervolgens procureur generaal van de “Conseil Provincial” van Artois. In 1763 “Maître des requêtes” (te Artois?). Hij doet onderzoek naar “la conduite de la Chalotais”. In 1768 wordt hij “l’intendance de Metz”, daarna in 1774 hetzelfde in Lille. Bron: “Biographie Universelle Ancienne et Moderne, Tome VI” – Michaud, Paris 1842

Charles Alexandre de Calonne (geboren 1734) als kindCharles Alexandre de Calonne als kind Minister van Financiën Charles Alexandre de Calonne (geboren 1734) Minister van Financiën Charles Alexandre de Calonne 

Minister van Financiën in Frankrijk onder koning Louis XVI van 10 november 1783 tot 9 april 1787. Dan valt hij in ongenade, omdat zijn belastingvoorstellen niet geaccepteerd worden door de Assemblé. Die voorstellen zijn: directe belasting op land (onroerend goed), belasting op zegels en vermindering van de privileges van de adel en de geestelijkheid. Hij is de één-na-laatste Minister van Financiën voor de Franse Revolutie. In 1787, vlucht hij naar Engeland, waar hij tot 1802 blijft. Hij keert in 1802 terug naar het Frankrijk van Napoleon en sterft een paar maanden daarna.

Hij trouwt met Marie-Joséphine Marquet in 1766. Zijn 2e huwelijk is met Anne-Rose de Nettine op 2 juni 1788 te Bath. Zij is de weduwe van Joseph Micault d’Havelay (1723-1786). Kinderen nog onbekend.

Reputatie: bon vivant, gladde hoveling.

Bronnen: familieoverlevering en biografieën op internet: Wikipedia Frankrijk. Encyclopaedia Brittannica
Portretten: Élisabeth Vigée – Lebrun.