Donderdag 21 december 2017

Familie-advertenties blijven een belangrijke bron voor allerlei relaties, zowel tussen families als binnen de familie. Zo heeft Gosuina (Goos?) ’t Hooft, de weduwe van Charles Henri Dumont (1837), een aantal pleegkinderen. De enige zoon van Jean Benjamin Dumont (1897) emigreert naar Australië en woont (-de) in Melbourne. De 4 kinderen van zijn 2e vrouw (weduwe) Cornelia Prince zijn nog jong en wonen bij hen.
Niet minder treffend is de overlijdensadvertentie van Margaretha van der Monde, weduwe van Jean Benjamin Dumont (1830). Maar 2 van haar 3 zoons staan onder de rouwadvertentie. Er valt nog zoveel te ontdekken. 

++++++++++++++++++++ Reageren

Zaterdag 18 november 2017

Duidelijk wat de oorzaak van de crash was: WordPress ondersteunt het thema Suffusion niet meer. Bij de download van een nieuwe app zal het dus mis blijven gaan. Op zoek naar een nieuw thema en vooral een nieuwe site testen op een ander domein. Maar mijn 2 andere domeinen liggen nu ook plat. De éne waarschijnlijk ook door Suffusion en de ander omdat de hosting firma niet meer bestaat, overgenomen door een Duitse hoster uit Regensburg! Dus weer twee knelpunten om op te lossen.

Intussen wel weer veel informatie op Delpher Boeken Basis gevonden. T.z.t. op de site.

++++++++++++++++++++ Reageren

Zondag 29 oktober 2017

Pff, eindelijk deze website weer online. Na het downloaden van een app om een organigram te kunnen maken zei WordPress “bekijk het maar” en ging de hele website offline. Rond 18 september. Achter de schermen, in het admin panel, was te zien dat de inhoud er nog was, maar de site bleef ruim een maand lang maagdelijk wit. Gisteravond na veel wanhopen is het Ruud, de hoster, toch gelukt om dit nare appje te verwijderen. Goede les!

Hier het meest recente bericht van de homepage als archief:
Nog tot en met zaterdag 30 september 2017 is er een expositie gewijd aan een voorouder, de architect Lucas Christiaan Dumont. Hij was hoofd Openbare Werken in Haarlem en zelf architect van vele gebouwen, waaronder 3 scholen, de restauratie van het Frans Halsmuseum en de herbouw van het torentje van het Gemeentehuis. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging HAERLEM, in gebouw de Hoofdwacht op de Grote Markt nr. 17 in Haarlem. Van deze vereniging was hijzelf ook jarenlang lid en bestuurder. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

++++++++++++++++++++ Reageren

Donderdag 31 augustus 2017

De afgelopen dagen hard gewerkt omdat ik de naamgeving heb aangepast van alle pagina’s over de Dumont’s. Die namen waren erg lang. Dus moest ik ook alle links aanpassen. Volgens mij zijn nu alle foutmeldingen opgelost. Verder nog een paar foto’s toegevoegd en mails aan Dennis van de Calonne website. Gisteren heb ik een website met de genealogie van de familie Groeneveld gevonden. Mijn oma Groeneveld is daaraan verwant en haar man, mijn opa Brunsveld Keiser staat er ook bij. Het contactformulier ingevuld en afwachten maar…
Deze website heeft hetzelfde ‘format’ als de Calonne website: strak en overzichtelijk in een database. Zelf kies ik voor mijn eigen indeling en stijl. Voor beide werkwijzen valt wat te zeggen.

++++++++++++++++++++ Reageren

Donderdag 8 augustus 2017

‘s Avonds laat maken wij meestal een avondwandelingetje voor het slapen gaan. Elke avond een andere route: 4 grachten en 12 straatjes, veel mogelijkheden. We ‘gluren bij de buren’ en becommentariëren hun inrichting, hun lampen, hun kunst. In de straatjes werpen we een blik op de etalages, constateren dat een modewinkel plaats heeft gemaakt voor alwéér een horecazaak en met verdriet lezen we het bericht dat de brillenwinkel, annex brillenmuseum, volgende week naar Bussum vertrekt.
Vaak heb ik mijn telefoon bij me om foto’s te maken van een mooie stille gracht of juist de ontsiering van nachtelijke vuilnisbelten en uitpuilende prullenbakken te midden van zwerfvuil. Vanavond geen fotoapparaat, helaas.

Halverwege de Gasthuismolensteeg, één van de beroemde 9 straatjes, slaakt mijn geliefde een kreet. Hij lijkt te wankelen en ik grijp onmiddellijk naar zijn arm. Daarna kijk ik naar de stoep om te begrijpen waarom hij zich verstapte en zie een stuiptrekkend beest. Hij lijkt een rat te hebben doodgetrapt, jakkes. Maar niet dus. “Absurd” zegt hij: “die rat viel van boven op mijn hoofd!” We kijken naar boven, maar alle ramen zijn gesloten. Het beest is dus uitgegleden terwijl zij/hij naar boven klom.
‘Ze’ hebben me altijd verteld dat ratten nooit op de eerste verdieping komen, maar nu heb ik naast de muizen een nieuwe fobie. Mede dankzij de dagelijkse vuilnis op de stoep, pal onder mijn woonkamer.

++++++++++++++++++++ Reageren

Zondag 30 juli 2017

Drie jaar geleden vond ik tussen de oude fotoboeken van mijn familie drie fotoboeken met mensen waarvan echt niemand lijkt op een familielid. Net als bij de meeste fotoboeken staat nergens een eigenaar vermeld. De constante factor is een meisje, zeer herkenbaar, van peuterfoto tot jonge vrouw. Foto’s uit het naoorlogse Indonesië (Nederlands Indië), Amsterdam, vakanties op Texel, oma in Soest. Periode ca. 1946 tot 1962. Ergens lees ik een achternaam en uit een onderschrift blijkt haar voornaam Peggy te zijn. Googelen maar en ik vind haar rouwadvertentie met de naam van haar dochter. Linkedin geraadpleegd en haar dochter gevonden, die een tijdje in Amerika woonde. Na drie jaar heb ik haar nu eindelijk de albums kunnen geven. De foto’s zijn niet alleen voor haarzelf van grote waarde: ook de zus van haar moeder en een oom leven nog. We waren allebei blij en ontroerd.
Hoe het album bij mij kwam? Via oudtantes en mijn moeder? Of toch een keer heel lang geleden langs de straat gevonden?

++++++++++++++++++++ Reageren

Zondag 9 juli 2017

Maar weer stug doorgaan met het uitzoeken en publiceren. Gisteren de 300 pagina’s gepasseerd! Ik probeer zoveel mogelijk iedere Pareau en Dumont een eigen pagina te geven. Al is het maar met een geboorte- of sterfbericht. Er zijn nogal wat Dumont’s die in Nederlands Indië (Indonesië) gewoond en gewerkt hebben, een enkeling haar/zijn hele leven lang. Hun gegevens staan niet in wieiswie.nl en dat maakt dat ik van sommigen zelfs geen naam heb. Ploeteren, maar wel leuk als ik dan toch iets vindt.

++++++++++++++++++++ Reageren

Woensdag 24 mei 2017

Gisteren, wederom gister, een boekpresentatie van Jasper Vree, dè hedendaagse specialist over de Groninger Richting, een theologische stroming. “Kerk, huis, school en staat”; subtitel: Leven, werk en vriendenkring van P. Hofstede de Groot (1844-1886). Dit is het derde en laatste deel over de Groningers en gaat over hun voorman. Het boek heb ik niet gelezen en uiteraard is mijn ‘mening’ totaal niet wetenschappelijk verantwoord. Maar uit de Levensberichten (In Memoriam’s) maak ik op dat LG Pareau de ideeënman was en, naar mijn gevoel, Hofstede de Groot meer het Alpha-mannetje (zijn broer heet gewoon de Groot). Hij was het gezicht (de marketeer) en Pareau de secretaris van de club. Het was vooral leuk om Jasper Vree te ontmoeten en inleidingen op zijn boek te horen vanuit diverse invalshoeken zoals de geschiedenis van de Universiteit Groningen.

De “Groningers” maken zich als eersten hard voor wetenschappelijke onafhankelijkheid, in hun geval van de kerk. ‘Dominocratie’ is een andere invalshoek: de dominee’s hebben het voor het zeggen. Na de Groningers komen er andere theologische stromingen die de gelovigen meer macht toekennen. Abraham Kuyper wint een Gronings Prijsschrift en staat enige tijd in de kijker voor opvolging in Groningen, maar later ging dat toch niet door want Kuyper was te politiek en te omstreden geworden.
Grappig dat er ook 3 nazaten van Hofstede de Groot aanwezig zijn en een nazaat van Rutgers van der Loeff, een leerling van (o.a.) Hofstede de Groot. 

++++++++++++++++++++ Reageren

Zaterdag 29 april 2017

Gisteren de opening van de expositie over de architect Lucas Christaan Dumont, gemeente bouwmeester in Haarlem. Interessant verhaal en tot mijn verassing zijn er nog meer levende nazaten aanwezig, zoals een kleindochter van hem. Zij heeft veel materiaal geleend en het is leuk om meer foto’s van hem en zijn gezin te zien. Hij gaat nu nog meer leven voor mij.
Deze maand heb ik veel pagina’s nagelopen, nieuwe links gemaakt, het lettertype aangepast en de schrijfstijl verbeterd. Vandaag de pagina met woonadressen in Utrecht aangevuld. Het blijkt dat de eerste 3 generaties Dumont een winkel in koloniale waren op het Jansveld 11 hebben. Met een neef erbij, zijn dat 4 eigenaren in ruim 100 jaar tussen 1797 en ca. 1957. Deze Dumont’s woonden met vrouw en kinderen plus personeel in het huis boven de winkel. Dat blijkt uit informatie gevonden op de website over huizen aan het Utrechtse Janskerkhof. 

++++++++++++++++++++ Reageren

Woensdag 5 april 2017

Nu al 289 pagina’s op deze site! Intussen denk ik dat er meer Dumont’s te vinden zijn dan Pareau’s. De verwante Dumont’s wonen vooral op de as Den Haag, Utrecht en Apeldoorn/Arnhem en omgeving. Een groot deel van de Dumont’s heeft in Nederlands Indië (Indonesië) gewerkt en gewoond. Hun beroepen: militair, ingenieur, koopman, planter en (leger-)arts. Soms een combinatie ervan.
De Pareau’s zijn vooral dominee’s en professoren. De Pareau-vrouwen zaten in het onderwijs, als ze werkten. De familieleden woonden verspreid over midden en Noord Nederland, boven de rivieren. Het beroep van dominee maakt dat ze vaker verhuizen dan de gemiddelde Dumont. Niet allemaal overigens.

++++++++++++++++++++ Reageren

zaterdag 25 maart 2017

Vandaag veel linkjes maken zie ik. Gisteren maakte ik de pagina van Jean Benjamin uit 1897, neef of achterneef van mijn opa, en generatiegenoot. Die woonde op het eind van zijn leven in Bilthoven en stierf in het bejaardenhuis waar mijn tante lang werkte. Als kind kwam ik heel vaak bij mijn tante, tijdens mijn hele schooltijd. Hoe je rakelings langs je familiegeschiedenis kunt lopen en die toch net niet hebt ‘geraakt’!

++++++++++++++++++++ Reageren

woensdag 1 maart 2017

Het fijnste aan een hobby is dat het werk nooit klaar is! Of het nu gaat om het verbouwen van een grote boerderij, zoals mijn vader, of mijn genealogische zoektocht: eindeloze research. Voor mijn vader was het een hele geruststelling dat er altijd wat te doen zou zijn. Zelf heb ik het ‘journalistiek’ onderzoeken altijd het leukst gevonden bij alles wat ik doe en gedaan heb. Geschiedenis was op school mijn favoriete vak, geen jaartallen, maar oorzaak en gevolg. 
Wat cijfers over Pareau’s en Dumont’s: in de oude kranten van Delpher ruim 38 duizend hits op Dumont en 3.500 op Pareau. Wiewaswie.nl geeft 3.105 hits op Dumont en ‘slechts’ 316 op Pareau. De Dumont’s fokken goed, terwijl vele Pareau’s kinderloos blijven. En dan de vele archieven, verspreid over heel Nederland! Dus ik kan wel veel grotere stappen zetten dan mijn voorouders dankzij internet, maar ‘klaar’ is het nooit.

++++++++++++++++++++ Reageren

zondag 26 februari 2017

Na ruim 6 uur speurwerk heb ik eindelijk definitief een link weten te leggen tussen Dumont en Offerhaus, via 2 dochters van Jean Benjamin Dumont. Van hem wist ik lang ook niet zeker of hij verwant was aan de ‘Utrechtse’ Dumont’s. Dochter Henriëtte Julie Dumont trouwde met Leonardus Offerhaus, en haar zus Emilie trouwde met Henricus Offerhaus, waarschijnlijk een neef van Leonardus. Waarom is dit zo leuk: de familie Offerhaus heeft haar familiearchief gedeponeerd bij het Nationaal Archief. Daarin zitten veel brieven en zelfs dagboeken van de Dumont’s uit de periode dat een aantal van hen in Nederlands Indië woonde, eind 19e eeuw.
Wij stammen af van de familie Dumont, komend uit Zwitserland, die vele generaties in Utrecht woonde. Een tweede, niet verwante familie Dumont komt uit Bocholtz, Duitsland, en woont vooral in Limburg en andere zuidelijke provincies. En dan zijn er Dumont’s uit België, die veelal ook in zuidelijk Nederland wonen.

++++++++++++++++++++ Reageren

12 februari 2017

Die Dumont’s toch! Een zwart schaap in de familie herontdekt: Willy (PG) Dumont (1895). Aanvankelijk verwarring met Jules de Calonne (1883), ook een zakenman in de Indische entertainment branche, die failliet ging. Ook Jules de Calonne scheidt en hertrouwt net als Willy Dumont. Een grote schande in die tijd! Jules, een broer van mijn oma Flore de Calonne, is exploitant van het DECA-park in Batavia en Willy exploiteert bar/restaurant “Chez Willy” in Soerabaja. Kijk op de website van de Calonne voor het verhaal van Jules de Calonne.

++++++++++++++++++++ Reageren

3 februari 2017

Weer hard aan het werk de laatste tijd. In december naar het gemeentearchief van Hilversum voor gegevens over het adres en het sterven van Alexander Martinus Pareau. De lijst met Dumont’s updaten en pagina’s over hen maken. Soms toch moeizaam zoeken, want er zijn Dumont’s geboren, getrouwd en gestorven in Nederlands Indië (Indonesië). Niet makkelijk te vinden dus. En dan de vraag of de Dumont die met Offerhaus trouwde nu wel of niet verwant is aan ‘onze’ Dumont’s. Nog niet opgelost. De afgelopen week 2 keer telefonisch gesproken met Janneke, een nicht van mijn vader. Weer een stapje verder, maar opnieuw verwarring over namen. Voornamen dit keer. Ook informatie via heel verre verwant Huib. Gewoon verder ploeteren maar.

++++++++++++++++++++ Reageren