28 augustus 2013
In de afgelopen weken heb ik de plugins ontdekt. Vooral de broken link checker, extra vormgeving en de veiligheid zijn van nut. Twintig broken links gerepareerd. Inhoudelijk heb ik een begin gemaakt met het publiceren van leuke ’tijdloze’ berichten over zaken als 100-jarigen (bijvangst).
++++++++++++++++++++ Reageren
17 juli 2013
In de afgelopen dagen heb ik n.a.v. een mail van een verre nazaat wat onderzoek gedaan naar de dames Pareau. Het ging om kostschool Erica in Baarn. Volgens een eerdere bron zou Helena Louise (dochter LG Pareau en CCS van Staveren) de directrice zijn, maar in de weinige krantenpublicaties is slechts de naam van Theodora Aleida Pareau (dochter van AH Pareau en CMC Dumont) te vinden. Zij begon namelijk eerst een kostschool in Oosterhout, maar daar vertrokken “de dames Pareau” al na een jaar. Bekijk de advertenties.
Net als nu werden vroeger ook veel fouten gemaakt. Mijn grootmoeder Brunsveld Keiser is 10 jaar jonger op haar grafsteen in Den Haag. Kennelijk vond niemand van haar dochters het de moeite waard om dit te (laten) corrigeren. Zo was er ook een levensbeschouwing over LG Pareau, waarbij de naam van zijn jongste overleden zoon totaal niet klopte. En ik maak ook weer fouten omdat ik de overleden Pareau’s pas in de loop der jaren heb leren ‘kennen’. Dus zeker in het begin heb ik zaken toegeschreven aan de verkeerde Pareau’s. Je hebt Antoine Guillaume Pareau, koster en makelaar en Antoine Guillaume Pareau, de dominee in Anna Paulowna. De dames Pareau (van de kostschool) zijn niet allemaal zussen, maar nichten, want van ten minste 2 paar verschillende ouders. En dan waren er de andere dames Pareau (Wilhelmina, Anna en Louise) die op de Keizersgracht in Amsterdam woonden en later naar Bennebroek verhuisden. Waren zij ook degenen die later in Arnhem woonden? Samen met de andere dames Pareau? Nog genoeg te doen!
++++++++++++++++++++ Reageren
29 maart 2013
Het leven, althans het beroepsleven van rechter Alexander Martinus Pareau is nu redelijk in beeld gebracht aan de hand van knipsels. Het blijft toch een heel werk, niet zozeer het vinden van de oude krantenartikelen, maar het downloaden en bijsnijden, dan het uploaden, soms een tabel maken om beelden en knipsels goed te presenteren. En dan blijkt weer dat het veel kb’s in beslag neemt, zodat ik al in de buurt van de maximum ruimte kom. Oplossing zoeken!
++++++++++++++++++++ Reageren
9 maart 2013
Wat ik natuurlijk altijd leuk vind in al die krantenartikelen is dat alles weer terugkomt. Werd in 1877 de Amsterdamse Govert Flinckstraat afgesloten voor alle rijtuigen behalve voor de brandweer, honderd jaar later gebeurde dat voor auto’s. En ook 150 jaar geleden gingen burgers al in beroep tegen de gemeentebelasting. Er werd ook toen gesjoemeld met vlees. Het voelt soms alsof ik de krant van gisteren lees!
++++++++++++++++++++ Reageren
10 februari 2013
De afgelopen weken hard gewerkt aan het invoeren van krantenartikelen die levens kleur geven. Het leven van Alexander Martinus Pareau krijgt nu de aandacht, want er is veel en hij was naast zijn werk als rechter maatschappelijk zeer actief o.a. in het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, de Nederlandse Vereniging voor de Statistiek en was hij lid van verschillende schoolcommissies. En niet te vergeten zijn grote hobby: gegraveerde glaskunst, waarover hij schreef en lezingen gaf. Bezig baasje! En als echt ‘modern mensch’ forensde hij tussen zijn woonplaats Hilversum en werkplaats Amsterdam.
++++++++++++++++++++ Reageren
14 december 2012
Hoe de Italiaan Daniël Revèl Theodora zijn vrouw, Theodora Aleida Pareau, ontmoette, was me altijd een raadsel. Opeens moet ik denken aan het interview dat deze week op de radio hoorde. Dat ging over de generatie jongeren die opgroeide in de Gouden Eeuw. Daaruit bleek, dat Nederlandse jongeren uit die tijd na hun studie een wereldreis maakten. Hun eerste halte was Parijs en de eerste pleisterplaats een kleermaker om zich een modieuze garderobe aan te schaffen. Daniël kwam waarschijnlijk ook uit een familie van Hugenoten en kwam hier familie opzoeken, maar misschien was de roem van de Nederlanden en de kunst ook nog groot.
++++++++++++++++++++ Reageren
11 december 2012
Voor mijn gevoel heb ik al heel veel ‘plaatjes’ oftewel krantenartikelen met o.a. familieberichten en aktes op de site gezet, maar ik moet zelf zoeken, want het zijn er nog lang niet genoeg. Nog steeds spelden in een hooiberg. Toch altijd weer leuke vondsten zoals Nicolaas Willem Pareau. Over hem was eigenlijk niets bekend. Dankzij de oude kranten van de KB heb ik ontdekt dat hij handelaar was in koffie en thee. Nicolaas had als zakenpartner Gijsbert Diederik Uhlenbroek, met wiens vader zijn vader AG Pareau ook samenwerkte. En heel geestig: in de krant van 1877 stond een open brief over de gang van zaken op de koffieveiling. Ondertekend door verschillende koffiehandelaren zoals Pareau en Uhlenbroek, maar ook door S. Levelt, eigenaar van het enige bedrijf in koffie en thee dat nu nog bestaat. Gewoon doorgaan dus met ploeteren aan het toevoegen van nieuwe artikelen, familieadvertenties en oude foto’s & afbeeldingen.
++++++++++++++++++++ Reageren
22 november 2012
Verrassing: er zitten opeens wel 2906 krantenartikelen in de database van historische kranten van het KB. Joepie! Er komt ook schot in de website: alle tekstpagina’s zijn overgezet, intussen heb ik ook al een paar foto’s en scans op deze nieuwe site staan. Deze week hoorde ik op de radio dat dit project nu gereed is. Niet dat er geen kranten meer bij zullen komen, maar niet zo snel en zonder vaste regelmaat denk ik. Al ff gekeken en zie weer heel geweldige dingen, zoals ‘nieuwe’ rouwadvertenties met gegevens die we nog niet hadden.
++++++++++++++++++++ Reageren
11 november 2012
De geboortedatum van mijn overgrootmoeder oma Moes. In de afgelopen 2 weken heb ik vele links aangelegd en al wat afbeeldingen geplaatst. Nog een week, elke dag een paar uur, en de links moeten klaar zijn. Links maken en verwijderen is veel makkelijker dan eerst met Dreamweaver. Ook het behouden van overzichten in tabellen is mogelijk door html te kopieren naar html. Geweldig de mogelijkheden van WordPress om gemakkelijk accenten op letters aan te brengen. Super! maar nog ff doorbijten.
++++++++++++++++++++ Reageren
18 oktober 2012
Pfff, bijna alle tekstpagina’s nu overgezet van pareau.eu naar de nieuwe site. En dan nu nog de foto’s en krantenartikelen. En alle links, het familiewapen als logo in de browser en dingen die ik nu vergeet. En dan verder werken aan het boekje.
Vandaag erg inspirerend: de presentatie van het boekje van de Booij, die zijn archief aan het Amsterdamse Stadsarchief schonk. Genereus gaf hij iedere aanwezige een gesigneerd exemplaar. Zijn boek gaat vooral over zijn leven, wat erg interessant is/was. Van studeren in de 60-er jaren tot doceren aan het geologisch instituut van de universiteit in de 70-er jaren. Over bezettingen van universiteitskamers tot actievoeren samen met de reizigers (woonwagenbewoners) in Baarn, Hilversum, Leiden en Den Haag. Sporten: bergbeklimmen en golfleraar. Hij was soms heel stout en burgerlijk ongehoorzaam. Contact gelegd met een woonwagenbewoonster die nog veel materiaal op VHS heeft.
++++++++++++++++++++ Reageren
12 oktober 2012
Langzamerhand krijgt de nieuwe website vorm. Het is heel jammer dat het me niet lukt om per pagina een andere achtergrondfoto te plaatsen zoals op de oude site. Wel lukt het om tabellen te plaatsen, die ik gebruik voor overzichten van generaties Pareau’s. Gemaakt in Dreamweaver kopieer ik de HTML naar de HTML van de gewenste pagina. Dat werkt gelukkig, want dat is heel belangrijk voor de overzichtelijkheid. Alle pagina’s krijgen nu een eigen naam, en mede daarom moet ik alle links vernieuwen. Het inhoudelijke werk ligt een beetje stil.
Dit is het laatste blogje op deze site pareau.eu. Nieuwe blogjes en het archief van de blogjes staan dus op de nieuwe site pareau.nl
++++++++++++++++++++ Reageren
23 mei 2012
Altijd weer een verrassing: de scans van de historische kranten in de KB. Intussen zijn dat er al 2253 met de naam Pareau. Inclusief de dichter en schrijver NEM Pareau (pseudoniem van Scheltema). In de afgelopen 2 jaar is het aantal scans uit de 18e eeuw gestegen van 1 tot 139, die uit de 19e eeuw groeiden van 638 naar 1934 stuks en van de 20e eeuw zijn er nu 180 terwijl er in oktober 2010 nog slechts 71 waren. De groei zit ‘m enerzijds in de scans van na de 2e Wereldoorlog, maar verassend ook uit de 18e eeuw. Vooral familie-advertenties zijn interessant, maar ook boekrecensies en artikelen die een blik werpen op het leven en werken van Pareau’s. De publicaties uit de 18e eeuw zijn bijna allemaal advertenties van de makelaar AG Pareau, een paar geboortes van kinderen van de dominee JH Pareau en 1 advertentie/bericht met de naam van de Rotterdamse koopman Hendrick Pareau.
++++++++++++++++++++ Reageren
26 maart 2012
Vandaag de derde les WordPress. Het eerste beginnetje voor een nieuwe Pareau website is gemaakt, spannend! Je kunt eventueel kijken op www.pareau.nl voor de vorderingen. Verder weinig nieuws.
++++++++++++++++++++ Reageren
1 februari 2012
Vorige week het Noord-Hollands Archief bezocht. Daar realiseerde ik me n.a.v. de stukken dat het in principe mogeijk is hele werkdagen van rechter en vice-president Alexander M. Pareau te reconstrueren: zaken staan op de rol en er zijn mogelijk ook nog bewaarde proces-stukken te vinden. Zoals altijd is de ‘bijvangst’ ook boeiend. Rond 1886 is een wijziging in het Napoleontische rechtssysteem doorgevoerd: de misdaadzaken gingen van het Gerechtshof naar de Arrondissementsrechtbank en het Hof deed vanaf dat jaar alleen nog het hoger beroep. De Arrondissementsrechtbank kende zogenoemde Kamers die zich specialiseerden in bepaalde zaken.
Er kwamen twee Kamers voor strafzaken (misdrijven). Van Alexander Pareau heb ik in de korte tijd dat ik er was slechts wat zaken gevonden van de vakantiekamer, ’s zomers: diefstal, landloperij en oplichting.
Intussen duikt mijn eigen geschiedenis in de archieven op: in de Beeldbank op de website van het Amsterdamse Stadsarchief staan foto’s van mijn vroegere buurhuis, het Huis van Bewaring II (HvB) aan het Kleine Gartmanplantsoen. Vanaf december 1975 woonde ik in een voormalige dienstwoning voor gevangenisbewaarders op de Weteringschans nr 2 en de eerste tijd moest je het HvB bellen en naar toestel 44 vragen om mij aan telefoon te krijgen. Daarnaast foto’s van mijn lokale televisie verleden in “Het Geheugen van Nederland”, ook op internet.
++++++++++++++++++++ Reageren