Roepnaam Tienke. Geboren op 13 november 1925 in Groningen. Ze sterft op 13 januari 2008 in Bilthoven. Dochter van Albertus Jacobus Brunsveld Keiser en Gine Hendrika Rensine Groeneveld. Rond haar 6e jaar verhuist het gezin naar Voorburg waar ze opgroeit. Familieberichten in de krant.
Tienke trouwt met Gustave Guillaume François (Guus) Pareau Dumont op 4 oktober 1952, in den Haag. Met Guus krijgt ze 4 kinderen. In de herfst van 1980 gaan ze uit elkaar.

Foto circa 1935, Tienke is het middelste meisje. Links naast haar haar jongste zus Marja. Helemaal rechts mogelijk haar oudste zus Trees.Zeker in haar jeugd verloopt haar leven niet over rozen. Ze is ongeveer 6 jaar oud als haar vader failliet gaat en 13 jaar als hij in 1939 sterft. Een jaar later breekt de 2e Wereldoorlog uit. Haar hele middelbare schooltijd op de meisjes HBS of MMS (Middelbare Meisjes School) staat in het teken van de oorlog: klasgenootjes en leraressen “verdwijnen”. In 1945 krijgt ze haar HBS-B diploma. Krijgen, want alle jongeren die in 1945 eindexamen moeten doen, krijgen hun diploma zonder examen. Schrale troost voor het gemis aan een onbezorgde middelbare schoolperiode. Meer foto’s

Tienke wil heel graag Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren, maar daar is geen geld voor. Haar voogd stelt haar voor de keus: werken of een opleiding waarbij je meteen je eigen kost verdient. Ze wordt diëtiste. Wanneer ze trouwt moet ze verplicht haar baan opgeven. Zo gaat dat nog in de jaren ’50: vrouwelijke ambtenaren worden ontslagen bij hun huwelijk. Waar ze in oktober 1952 werkt weet ik niet, maar wel dat ze stage heeft gelopen bij het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis, waar ze ook een kamertje bewoont. Woonadressen

Tijdens de eerste jaren van haar huwelijk is ze de praktijkassistente van mijn vader, toen huisarts. Na een tweetal stages bij huisartsen in ? en Aarlanderveen koopt Guus in 1955 of 1956 een eigen praktijk in Hekelingen, een dorpje onder de rook van Rotterdam. Drie jaar later besluit Guus zich te specialiseren tot psychiater. Het gezin verhuist naar Utrecht en Tienke gaat part-time werken als diëtiste.
In de eerste jaren in Utrecht schrijft ze 2 boeken over diëten voor maag-darm patiënten i.s.m. anderen zoals zuster Anakleta, een non die weleens bij ons op bezoek komt. Ze is heel trots op de illustraties van Fiep Westendorp, die ook de boeken van Annie MG Schmidt illustreert. Na haar dood blijkt dat ze ook heeft bijverdiend door het assisteren van een verzekeringsman bij zijn administratie. Op die manier creëert ze een eigen geheime potje voor leuke dingen en noodgevallen.

Later in haar leven, in de jaren ’80, gaat ze zomercursussen in de Noorse taal volgen aan de zomeruniversiteit in Oslo. Ze is daar dan intern voor zo’n 3 weken (of langer) en geniet van het contact met allerlei internationale studenten. Met enkele raakt ze bevriend en ze gaat met hen corresponderen. Na de scheiding lukt het haar om 2 part-time banen te vinden: gastvrouw op de Pauwhof, toen een broedplaats voor kunstenaars, en nachtwacht bij een opvanghuis voor ernstig getraumatiseerde, mishandelde vrouwen in de omgeving van Bilthoven.

In de dertiger jaren is het geslacht Brunsveld Keiser in een Blauw Boekje beschreven. Daarover meer info op de pagina familienamen. Sinds die tijd zijn er binnen onze familie geen nieuwe nakomelingen met deze naam, want Albertus, de enig overgebleven zoon, heeft alleen dochters: Trees, Tienke en Marja. Officieel is Tienke’s achternaam Keiser, want er is iets misgegaan bij de geboorte-aangifte, waardoor Brunsveld is weggevallen. Mijn opa en oma vinden het niet nodig dit recht te zetten, want dat geeft gedoe en kostte misschien geld. Ze was ’toch maar’ een meisje, in de zin dat ze de naam toch niet verder zouden voortzetten. Mijn moeder was trots op haar echte achternaam en blijft altijd haar volledige achternaam Brunsveld Keiser gebruiken; die volledige naam staat ook op de geboorteaktes van haar kinderen. Of haar twee zussen ook een ‘foute’ achternaam hebben weet ik (nog) niet.