Tine Theodora Titia Brunsveld Keiser 1925 – 2008

Geboren op 13 november 1925 in Groningen. Ze sterft op 13 januari 2008 in Bilthoven. Dochter van Albertus Brunsveld Keiser en Gine Hendrika Rensine Groeneveld. Roepnaam Tienke. Rond haar 5e jaar verhuisde het gezin naar Voorburg waar ze opgroeide.
Familieberichten in de krant.
Tienke trouwt met Guus Pareau Dumont op 4 oktober 1952, in den Haag. In de herfst van 1980 gaan ze uit elkaar. De officiële scheiding volgt een paar jaar later. Met Guus krijgt ze 4 kinderen.
Zeker in haar jonge jaren verloopt haar leven niet over rozen. Ze is ongeveer 10 jaar oud als haar vader failliet gaat en 13 als hij in 1939 sterft. Een jaar later breekt de 2e Wereldoorlog uit. Haar hele middelbare schooltijd op de MMS (Middelbare Meisjes School) staat in het teken van de oorlog: klasgenootjes en leraressen “verdwijnen”. In 1945 krijgt ze haar HBS-B diploma. Krijgen, want alle jongeren die in 1945 eindexamen moeten doen, krijgen hun diploma zonder examen. Schrale troost voor het gemis aan een onbezorgde middelbare school periode.

Ze wil heel graag Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren, maar daar is geen geld voor. Haar voogd stelt haar voor de keus: werken of een opleiding waarbij je meteen je eigen kost verdient. Ze wordt diëtiste. Wanneer ze trouwt moet ze verplicht haar baan opgeven. Zo gaat dat in de jaren ’50: vrouwelijke ambtenaren worden ontslagen bij hun huwelijk. Waar ze in oktober 1952 werkt weet ik niet, maar wel dat ze stage heeft gelopen bij het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis, waar ze ook een kamertje bewoont. Woonadressen

Tijdens de eerste jaren van haar huwelijk is ze de praktijkassistente van mijn vader, toen huisarts. Na een tweetal “stages” bij huisartsen in ? en Aarlanderveen koopt Guus in 1955 of 1956 een eigen praktijk in Hekelingen, een dorpje onder de rook van Rotterdam. Drie jaar later besluit Guus zich te specialiseren tot psychiater. ZHet gezin verhuist naar Utrecht en Tienke gaat part-time werken. In de eerste jaren daar schrijft ze 2 boeken over diëten voor maag-darm patiënten i.s.m. anderen zoals zuster Anakleta, een non die weleens bij ons op bezoek komt. Ze is heel trots op de illustraties van Fiep Westendorp, die ook de boeken van Annie MG Schmidt illustreert. Na haar dood blijkt dat ze ook heeft bijverdiend door het assisteren van een verzekeringsman bij zijn administratie. Op die manier creëert ze een eigen geheime potje voor leuke dingen en noodgevallen.
Later in haar leven, ze is dan al halverwege de 50, gaat ze zomercursussen in de Noorse taal volgen aan de zomeruniversiteit in Oslo. Ze was daar dan intern voor zo’n 3 weken (of langer) en genoot van het contact met allerlei internationale studenten. Na de scheiding (in 1980 vertrok mijn vader) lukte het haar om 2 part-time banen te vinden: gastvrouw op de Pauwhof en nachtopvang bij een opvanghuis voor ernstig mishandelde vrouwen.

In de dertiger jaren is het geslacht Brunsveld Keiser in een boek beschreven. Sinds die tijd zijn er binnen onze familie geen nieuwe nakomelingen met deze naam, want Albertus had alleen drie dochters: Trees, Tienke en Marja. Officieel is Tienke’s achternaam Keiser, want er is iets misgegaan bij de geboorte-aangifte, waardoor Brunsveld was weggevallen. Mijn opa en oma vonden het niet nodig dit recht te zetten, want dat kostte geld en zij was ‘toch maar’ een meisje, in de zin dat ze de naam toch niet verder zouden voortzetten. Mijn moeder was trots op haar echte achternaam en heeft altijd haar volledige achternaam Brunsveld Keiser gebruiken; die volledige naam stond ook op de geboorteaktes van haar kinderen. Of haar twee zussen ook een ‘foute’ achternaam hadden weet ik (nog) niet.