Linzensoep

Maaltijdsoep, varieer vooral!

– 150 g Du Puy of Beluga linzen (kwaliteit maakt echt groot verschil!)
– 200 tot 400 gram gewone of wilde spinazie
– 100 g baconreepjes of lams- of andere spekblokjes
– 1 grote tomaat, in blokjes
– 1 ui, in dunne plakken of blokjes
– 500 tot 750 ml groentebouillon
– Olijfolie
– 1 of 2 tenen knoflook, geperst

– 1 laurierblaadje
– vers takje rozemarijn
– eventueel yoghurt voor erbij
– optioneel: Turks brood of stokbrood

NB supermarkten hebben “puy” of “Puy” linzen. Maar dit is nep en iets heel anders qua stevigheid en smaak dan de ÈCHTE Du Puy Linzen!! De meeste linzen moeten eerst weken, de Du Puy linzen niet.

Doe olijfolie in een grote pan (vanwege de spinazie) en bak de bacon blokjes en ui een paar minuten op hoog vuur. Voeg dan pas de knoflook erbij zodat die niet verbrandt, nog heel even bakken. Voeg de groentebouillon en linzen toe en roer het geheel door. Dan de stukjes tomaat, het laurierblaadje en rozemarijn erbij en laat de soep met een deksel op de pan ongeveer 15 minuten sudderen op heel laag vuurtje tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe even door. Doe hier de spinazie bij en laat die slinken in de pan. Roeren, klaar!
Serveer met een schep yoghurt en eventueel wat Turks stokbrood. Zout en peper op tafel.