Hongaarse goulasjsoep (gulyásleves) à la Albertien

Voorbereiding wel lang. Voor als je de avond ervoor of een lange middag toch thuis bent …

– runderlap die lang moet stoven, naar keuze

– verse paprika in stukjes gesneden
– tomaten
– fijngehakte verse ui
– grote aardappel in blokjes
– karwijzaad (essentieel voor de smaak!)
– paprikapoeder
– verse knoflook
– halve liter bouillon (smaak naar eigen keuze)
– glas rode wijn
– naar keuze: champignons, wortel, courgette, Spaanse peper, etc.

Voorbereiding: laat het vlees op kamertemperatuur komen, 30 à 60 minuten. Rund in blokjes snijden. Runderblokjes rondom bruin bakken, vleesvocht afgieten. Giet de hete bouillon en rode wijn hierover en voeg een theelepel karwijzaad en de paprikapoeder toe. De gesnipperde ui en de knoflook toevoegen. Eventueel kun je de gesnipperde ui apart bakken met, wat later, de knoflook, opdat de knoflook niet aanbrandt. Dit dan toevoegen aan de bouillon met de gebakken runderblokjes. 3 tot 4 uur op een heel laag pitje laten garen, met een deksel erop; net onder de 100 graden, dus zonder dat het kookt.

’s Avonds of de volgende dag afmaken: als het vlees gaar en lekker mals is de verse paprika, tomaten, aardappelblokjes en eventuele andere groenten toevoegen. Nog een kwartier laten trekken, zeker tot de aardappel gaar is. Opdienen met Turks brood, ciabatta of stokbrood.