Verse tomatensoep

Recept 1

– 1 kilo tomaten in kleine stukjes gesneden
– 1 grote ui fijngesneden
– 1 of 2 geperste teentjes knoflook
– 1 gele paprika, in kleine stukjes gesneden
– takje rozemarijn
– verse salie, fijngehakt
– half glas rode wijn
– crème fraîche

Uien kort aanbraden, dan de geperste knoflook en de paprikapoeder erbij. Even roeren en meteen de stukjes verse tomaat toevoegen evenals de fijngehakte salie. Na 3 minuten een half glas rode wijn toevoegen. Een half uurtje laten sudderen op een laag pitje. Takje rozemarijn er uit halen.
Grof pureren met een pureerstaaf o.i.d. Opdienen en na het opscheppen een eierlepeltje crème fraîche toevoegen aan het bord of de kom met soep.

Recept 2

– 750 gram verse tomaten in stukjes gesneden
– ui, gesnipperd
– 1 of 2 teentjes knoflook, geperst of fijn gehakt
– circa 3 deciliter water
– 1 blokje groenten- of kruidenbouillon
– 1 blikje Mutti Polpa (supermarkt)
– scheutje olijfolie
– verse basilicumbladjes of een eierlepel groene pesto
– eventueel: een eierlepel crème fraîche of wat kookroom

Fruit de ui in olijfolie en voeg dan de knoflook toe. De tomaten hierbij doen en dit prutje 5 minuten laten pruttelen. Water koken en het bouillonblokje hierin oplossen. Na de 5 minuten aan het prutje toevoegen, evenals de tomatenpuree. Na 2 minuten alles pureren met een staafmixer. Nog een paar minuten op het vuur. Eventueel beetje peper en zout toevoegen. Vlak voor het opdienen de gescheurde basilicumblaadjes er in evenals de crème fraîche of de kookroom als je daarvoor kiest.