Erwtensoep met lamsbout

Iets minder snel maar wel heel lekker!

– 4 ons spliterwten
– 1 tot 2 ons lamsbout zonder been
– 1 selderijknol in blokjes
– 1 winterpeen, in stukjes gesneden
– 2 blokjes kruidenbouillon
– 50 gram baconreepjes
– 1 gesnipperde ui
– teen verse knoflook
– verse tijm
– verse peterselie
– verse basilicum
– eventueel: 1 – 2 ons kruimige aardappelen

Koken met 2 pannen

Pan 1:
Bouillon met 1 van de kruidenbouillonblokjes: stukjes lamsbout ca. 1 uur op klein vuurtje laten garen.

Pan 2:
Met het 2e bouillonblokje kruidenbouillon maken. Daarin de stukjes knolselderij, winterpeen, de ui en de spliterwten. 1 of 2 teentjes knoflook persen en erbij doen. Een paar takjes verse tijm toevoegen en 1 uur op laag pitje laten garen. Aan het einde van het uur verder kruiden met wat verse fijngesneden peterselie en wat basilicumblaadjes. 5 minuten voor het uur om is, de baconreepjes bakken.
Na 1 uur (als het allemaal gaar is) de stukjes lamsbout bij de tweede pan voegen. Daarna de baconreepjes erbij. Eventueel kun je wat gekookte aardappelen toevoegen om de soep te verdikken!
Serveren met roggebrood en dungesneden katenspek of bacon. Of gewoon met een bruine boterham, stokbrood of wat je zelf lekker vindt.

NB een variatie op dit gerecht is ‘Sulu Khingal’, de nationale soep van Azerbeidzjan. Die is wateriger en wordt afgewerkt met munt en kleine plakjes verse pasta.