Iets minder snel maar wel heel lekker!
– 2 ons spliterwten
– 1 ons lamsbout zonder been
– 1/2 kleine selderijknol in blokjes
– 1 kleinere winterpeen, in stukjes gesneden
– 2 blokjes kruidenbouillon
– 50 gram baconreepjes
– 1 gesnipperde ui
– teen verse knoflook
– verse tijm
– verse peterselie
– verse basilicum
– eventueel: 1 ons kruimige aardappelen of een halve pastinaak
Koken met 2 kookpannen en 1 koekenpannetje
Pan 1:
Bouillon met 1 van de kruidenbouillonblokjes: stukjes lamsbout ca. 1 uur op klein vuurtje laten garen.
Pan 2:
Met het 2e bouillonblokje kruidenbouillon maken. Daarin de stukjes knolselderij, winterpeen, de ui en de spliterwten. 1 of 2 teentjes knoflook persen en erbij doen. Een paar takjes verse tijm toevoegen en 1 uur op laag pitje laten garen.
Als het uur het uur om is deze inhoud pureren.
Na het pureren de stukjes lamsbout en de gebakken baconreepjes hierin doen. Kruiden met verse fijngesneden peterselie en gescheurde basilicumblaadjes.
Eventueel kun je wat kleingesneden gekookte aardappelen of fijngehakte pastinaak toevoegen om de soep te verdikken!
Koekenpan:
5 minuten voor het uur om is, de baconreepjes bakken.
Serveren met roggebrood en dun gesneden katenspek of bacon. Of gewoon met een bruine boterham, stokbrood of wat je zelf lekker vindt.
NB een variatie op dit gerecht is ‘Sulu Khingal’, de nationale soep van Azerbeidzjan. Die is wateriger en wordt afgewerkt met munt en kleine plakjes verse pasta.