Jean Benjamin, roepnaam Jan, is geboren op 24 augustus 1905 in Weltevreden, een ‘witte’ voorstad van Batavia, nu Jakarta. Hij sterft aan een hartaanval op 6 juli 1974 in Palo Alto, Californië, VS. Daar woont zijn zoon: Ben (BH) Dumont. ‘Lonny is in de buurt’, staat in een brief. Hij is een zoon van Jean Benjamin Dumont (1872) en Josephine Merkelbach. Bronnen: geboorte-advertentie CBG, reg. nr VFADNL027789-8/wiewaswie.nl en een rouwkaart.

Zijn vader werkt in Nederlands Indië. Als Jan 11 jaar is, in 1917, reist hij op het schip ‘de Ryndam’ met zijn ouders naar New York, waarschijnlijk op weg naar Nederlands Indië. (bron: Ellis Island).
Hij trouwt met Josephine Julienne Jeanette (Noes) Verbouwen. Ondertrouw tussen 24 en 30 juli 1926 in Soerabaja. Noes is geboren in Fort de Kock, Nederlands Indië, op 25 aug 1907. Ze sterft op 22 maart 1983.

Tijdens de 2e Wereldoorlog is hij (krijgs-)gevangene in een Japans kamp.
Interneringskaart 1 en interneringskaart 2. Bron: Nationaal Archief, Japanse interneringskaarten 1942-1945.

Later in hun leven, als Noes en Jan begin 50 zijn, gaan ze in de VS wonen en werken met een langdurige ‘permit’. Ze emigreren niet officieel. Jan is hoofd van de ‘storeroom’, verantwoordelijk voor de voedselvoorraad van het Stanford Medical Center. Noes steriliseert medische instrumenten in dat of een ander ziekenhuis. Ze hebben daar 9 jaar gewerkt en krijgen dus ook een social-security pensioen. Na hun pensioen (circa 1970) kopen ze een huis in Sun City, ook in Californië. Ze zijn altijd al erg reislustig en zo maken ze bijvoorbeeld een maandenlange reis door Indonesië (winter 1973-1974). Daar bezoeken ze o.a. graven, waaronder dat van opa Jean Benjamin Dumont, gestorven in 1883. Hierna gaan ze via Nederland naar Californië om hun visum te behouden, vanwege de visumbepalingen. Daarna naar Frankrijk of weer naar Indonesië was het plan.

Kids (onder voorbehoud):
– Frans, blijft in Nederland
– Ingrid
– Ben (BH), geëmigreerd naar de VS (Palo Alto)
– Edith, blijft in Nederland. Ze trouwt met Maartien, 4 kids
– Lenny, die emigreert naar Australië in ca. 1956, 4 kids
Ze hebben 14 kleinkinderen in 1973.

Bron van de persoonlijke informatie: het Nationaal Archief in den Haag, archief Offerhaus. Daarin een jarenlange briefwisseling tussen Jan Dumont en Herman Offerhaus.