Bron: tekst op dodenakkers

(Afgebroken) Zuil op begraafplaats

Als allegorie voor een plotseling en te vroeg of jong afgebroken leven. Het gaat hier vaak om het onverwachts wegvallen van de steunpilaar of levenszuil. Bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte.

Soms wordt er ook in plaats van een zuil een afgebroken boomstam of zelfs een boomstam met een bijl erin gebruikt, maar de betekenis blijft hetzelfde. Af en toe wordt een zuil versierd met diverse elementen als guirlandes (slinger van bloemen, bladeren of vruchten), een bloemenkrans of zelfs een slang. Een slang om een zuil symboliseert de kracht in wijsheid van de persoon. Soms wordt er ook de gebroken zuil bedekt met een rouwkleed. Dit wordt ‘een gesluierde zuil‘ of ‘een gesluierde dame‘ genoemd.

Letterlijk is een zuil de fysieke drager van gebouwen, ze symboliseren daarin de sterkte of kracht en de duurzaamheid. Zonder deze noodzakelijk steunelementen zou het gewelf instorten. Als metaforisch element duidt het op het feit dat de drager de zwakkere ondersteund. Zoals bijvoorbeeld de apostelen de steunpilaren van de kerk zijn. Of een vader de steunpilaar van de familie. Vaak symboliseert een zuil ook het mannelijk geslacht.

Een andere betekenis die aan een zuil gegeven wordt, is het symbolisatie van triomfen. Deze triomfzuilen of erezuilen worden vaak opgericht ter herdenking van een overwinning of een belangrijk persoon die overwinning heeft bewerkstelligd. Het monument op Trafalgar Square in Londen ter ere van de Britse zeeheld Horatio Nelson, is daar een goed voorbeeld van. Deze monumenten blijven eeuwig bestaan en zijn vaak bedoelt om veel indruk te maken. De naam monument komt van het Latijnse woord monumentum wat “dat wat herinnert” betekent.

Synoniemen: Afgebroken zuil, afgeknotte zuil